Oświadczenie TS Wisła Kraków w sprawie Akademii i współpracy z Wisłą Kraków SA

Marzec

Autor Akademia

Kategoria Aktualności

akademia pilkarska wisla krakow logo rgb

Oświadczenie TS Wisła Kraków

Niniejszym informujemy, że umowa dotycząca wspólnego szkolenia dzieci i młodzieży zawarta pomiędzy Towarzystwem Sportowym Wisła Kraków a Wisłą Kraków SA obowiązuje na dotychczasowych zasadach, dlatego prosimy osoby związane z Akademią, a szczególnie Rodziców i trenujących u nas Zawodników o dalsze angażowanie się w pracę i treningi, aby Akademia mogła nadal rozwijać naszych Wychowanków z dobrymi efektami na chwałę „Białej Gwiazdy”.

Akademia Piłkarska Wisła Kraków istnieje i będzie nadal funkcjonować pod taką samą nazwą. Powstanie Akademii sankcjonuje zawarta w dniu 28 stycznia 2014 roku umowa pomiędzy TS Wisła Kraków i Wisłą Kraków SA, która nie została wypowiedziana i nieprawdą jest, aby miała przestać obowiązywać w dniu 30 czerwca 2015 roku.

Jednocześnie przypominamy o blisko 110-cio letniej historii i tradycji pielęgnowanej przez TS Wisła Kraków. Szkółka Piłkarska TS Wisła Kraków szkoliła młodzież od 1987 roku oficjalnie przekształcając się w lutym 2014 roku w Akademię Piłkarską Wisła Kraków.

Obecne zamieszanie i szum medialny dotyczący corocznego przyznawania licencji drużynie Wisły Kraków SA na grę w Ekstraklasie nie ma wpływu na obecny kształt i funkcjonowanie Akademii Piłkarskiej Wisła Kraków. Sztuczne twory powstające na potrzeby otrzymania licencji na grę w Ekstraklasie nie mogą przejmować roli i podszywać się pod historię i tradycję szkolenia młodych piłkarzy tworzoną przez Towarzystwo Sportowe Wisła Kraków. Coroczne ślubowanie każdego z zawodników Akademii jest równoznaczne z jego przywiązaniem do barw klubowych i prawem do godnego reprezentowania TS Wisła Kraków. Gra z Białą Gwiazdą na piersi jest honorem nie obowiązkiem.

W najbliższych dniach Zarząd spotka się z przedstawicielami Wisły Kraków SA, trenerami Akademii Piłkarskiej i Rodzicami dzieci w niej grającymi w celu omówienia dalszego funkcjonowania i rozwoju naszych Wychowanków.

Zarząd Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków i Zarząd Akademii Piłkarskiej Wisła Kraków

Fot. Krzysztof Porebski

Fot: Tradycyjne ślubowanie zawodników Akademii Piłkarskiej Wisły Kraków 18.12.2014 w Kraków Arenie.