#FitThursday: Białko jako główny materiał budulcowy

28
Kwiecień
2016

Autor Akademia

Kategoria Aktualności

#fitthursday

Dziś przybliżamy państwu białko, czyli główny materiał budulcowy naszego organizmu! Jakie korzyści z niego czerpiamy i dlaczego nie należy z nim przeginać przeczytacie w poniższej lekturze. Białko jest szczególnie ważne w odżywianiu sportowców, ponieważ rola mięśni jest tu bardzo istotna i przekłada się na wyniki zdrowotne jak i oczywiście sportowe.

Białko to jeden z głównych elementów na którym opiera się zdrowe odżywianie. Warto pamiętać o tym, iż odżywianie wysoko białkowe wbrew wielu opinii nie jest korzystne dla zdrowia i nawet w kontekście sportowców nie ma podstaw, aby je cały czas stosować w nadmiarze! Z kolei dieta nisko białkowa nie zapewni oczekiwanych rezultatów, także bardzo ważne jest to żeby jeść go ani nie za dużo, ani nie za mało, a to już takie łatwe nie jest.

Produkty bogate w białko powinny gościć w każdym posiłku. Białko to główny składnik budulcowy, który wraz z pożywieniem należy dostarczać organizmowi. Należy pamiętać o tym, iż dopiero odpowiednia ilość białka w codziennym odżywianiu sprawia, że jest się w stanie maksymalnie rozwijać mięśnie a przecież chodzi nam o to, żeby w naturalny sposób wycisnąć z organizmu ile tylko się da, przy jednoczesnym zachowaniu zdrowia.

Białko dzieli się na dwa rodzaje: białko pochodzenia zwierzęcego oraz białko pochodzenia roślinnego. I teraz zastanówmy się, każdy z osobna, kiedy ostatnio jedliśmy pierś z kurczaka? Albo indyka? A kiedy jedliśmy rośliny strączkowe typu: soczewica, ciecierzyca, fasola czy groch? Bardzo istotne jest to by zrównoważyć spożycie białka z pochodzenia zwierzęcego do roślinnego, najlepiej w proporcji 60 do 40 na korzyść zwierzęcego. Białko pochodzenia roślinnego jest niskokaloryczne, ma dużą zawartość błonnika oraz witamin i minerałów, także warto się do niego przekonać!

Jaka jest optymalna dawka białka? Jak to obliczyć? Posługujemy się prostym obliczeniem swojej aktualnej wagi X – współczynnik aktywności fizycznej. Ważne żeby wartość spożywanego białka na kg masy ciała nie spadła mniej niż gram bo za tym idzie sporo ryzyka np. utraty masy mięśniowej. Oczywiście czym więcej trenujemy tym mamy wyższy współczynnik aktywności. Odżywianie w sporcie jest w stanie wykrzesać z organizmu dużo więcej niż setki godzin wylawanego potu często bez oczekiwanych rezultatow!

Maksymalna ilość białka, jaką można spożywać bez obawy o zakwaszenie organizmu to 2.2 grama na kilogram masy ciała. Powyżej tej liczby niecałe spożyte białko zostanie przyswojone przez organizm. Nadmiar zostanie z niego wydalony lecz wiąże się to na dłuższą metę z obciążeniem nerek.

Wartość kaloryczna jednego grama białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego wynosi 4 kalorie.

Zachęcam każdego do obliczenia swojego dziennego spożycia białka jak i zwrócenie uwagi na spożycie go u dzieci i młodzieży, ponieważ niedobory białka na dłuższą metę będą skutkowały nieodwracalnym zmianami.

Wojciech Włodarczyk

Poprzednie części #FitThursday:
Rola wody w organizmieRola wody w organizmie

Strona wykorzystuje pliki cookies - jeśli zgadzasz się z polityką cookies zatwierdź klikając - "akceptuję"
Akceptuję
x